Inflace! Chudoba! …2 – inflace

Inflace!… Chudoba!… Ze všech stran hulákají blbináři, burešovci a ekonomičtí pitomci, že je strašná inflace a lidi chudnou a chudnou až uchudnou a musí se okamžitě zachraňovat a nařizovat a zdaňovat.

V návaznosti na 1. část o statistice zde máme onu inflaci.

Dokud byly peníze kovovou měnou, byla inflace jev měnový. Zvýšení peněz v ekonomice znamenalo zvýšení množství kovu. Pokud bylo kovu více, než bylo zdrávo (např. po objevení Ameriky nebo jste dostali válečné reparace), zvedly se ceny zboží, pokud bylo kovu méně, ceny klesly (např. jste platili válečné reparace). Zlatý standard byl poslední z kovových měn.

Po zrušení zlatého standardu už nebyly peníze kryté ničím a staly se jen výkazem práce – viz peníze jako výkaz práce.

Následně k zakrytí jedné z hlavních nevýhod tištění nekrytých peněz, tedy trvalé a stále vyšší znehodnocování úspor (peněžního kapitálu) a souběžného zvyšování cen zboží, se pojem inflace začal používat výhradně ve vztahu ke zvyšování cen, přičemž se zcela ignoruje skutečný důvod zvyšování cen a stále a trvale se bojuje proti vysoké nebo nízké inflaci především změnami úrokových sazeb centrálními bankami, které pak ovlivňují tempo tisku nových peněz nekrytých prací. Tento systém havaroval v rámci krize 2009, ovšem poučení nenastalo a tak tu máme další krizi. Ono to poučení ani nastat nemohlo, protože ti, kteří krizi způsobili na svých žídlích zůstali a vymysleli spoustu zástupných důvodů, proč ke krizi došlo a nic nepochopili nebo jim stav vyhovuje při držení se korýtek.

Takto vidí inflaci bankéři a statistici. Údaje o cenové inflaci mají statistici zde.

Aby bylo vidět, co se to vlastně děje, je potřeba se se na věc podívat v delším, třeba 10-ti letém horizontu. To umožní odfiltrovat náhlé a zamlžující náhlé výkyvy.

A tak vznikl tento graf meziročních údajů:

Na grafu je kromě inflace i HDP (hrubý domáci produkt), průměrná mzda, měnová báze ČNB (zjednodušeně množství peněz vydaných ČNB) a především tisk peněz, reprezentovaný ukazatelem peněžní zásoby M2 ČNB (oběživo, vklady v bankách, zajištěné úvěry). Vše z dat statistiků a ČNB.

Vkladem jsou peníze jak kryté odvedenou prací, tak i peníze na práci budoucí -> úvěry = peníze natištěné.

Z dat vyplývá, že za posledních 10 let:

  • peněžní zásoba se zvýšila o 102% = z 1 Kč je 50 halířů, měnová inflace je 102%
  • průměrná mzda se zvýšila o 66,5%
  • HDP se zvýšilo o 66,2%
  • měnová báze ČNB se zvýšila o 78,1%
  • cenová inflace je 41%

Dále je možné odečíst následující poznatky:

  • všechno to průběžně roste
  • ČNB řádila v období 2013-2016 – natiskli 2 biliony korun, aby oslabili korunu, čímž tomu nasadili korunu. Ovšem jak známo, všechno zlé je k něčemu dobré a tak teď můžou prodávat eura, aby koruna příliš neposilovala, když nasadili velmi vysoké úrokové sazby a tudíž pro světové obchodníky se státními dluhopisy je koruna poměrně atraktivní a má tendenci nadměrně posilovat.
  • průměrná mzda v zásadě kopíruje HDP, až na rok 2020, kdy HDP kleslo a mzdy rostly
  • růst inflace byl výrazně nižší než ostatních jevů. Takže skok v 2022 jen dorovnal zanedbaný předchozí růst. Čim to…

Zajímavý je rok 2020, kdy HDP pokleslo, mzdy se zvýšily, tisk peněz zrychlil, inflace držela. Cenová inflace je časově vždy posunutá proti peněžní inflaci. Proto na ní vždy vydělají nejvíce ti, kteří se k nim dostanou první. A první se k nim dostanou banky. Pak ti, kteří si peníze půjčí. Potom ti, kteří půjčujícím si něco prodají. Následují mzdové požadavky a navýšení mezd – sdružení pro vysokou inflaci zvané odbory se o to postará. A na konci jsou ti, kteří peníze dostanou „od státu“, třeba jako důchodci.

Z výše uvedeného je zřejmé, že inflace je, ale mohla by být mnohem vyšší a rozhodně se nekoná žádné chudnutí.


4 komentáře: „Inflace! Chudoba! …2 – inflace

Napsat komentář