Inflace! Chudoba! …3 – tisk peněz a inflace

Inflace!… Chudoba!… Ze všech stran hulákají blbináři, burešovci a ekonomičtí pitomci, že je strašná inflace a lidi chudnou a chudnou až uchudnou a musí se okamžitě zachraňovat a nařizovat a zdaňovat.

Jak se projevuje nárůst peněžní zásoby M2 (měnová inflace) na růstu HDP a navazující cenové inflaci. Podle teorie tiskařů se natištěné peníze proženou ekonomikou a vytvoří nové hodnoty, kteréžto by jinak vůbec nevznikly. V reálu se tak stane jen z části a zde zjistíme, z jaké části.

Graf znázorňující podíly v jednotlivývh letech:

Z dat je zřejmé nevyrovnané využití M2 v jednotlivých letetch. Zcela nevyužité M2 je v letech 2012 a hlavně 2020, kdy se v rámci čínského vira jen tisklo a nepracovalo. Nasypané peníze se projevily v letech následujících, hlavně v 2022. Naopak roky 2018-19 byly obdobím, kdy tiskařská teorie fungovala na 100%. Cenová inflace pak zlehka kopíruje růst HDP.

Aby se ukázal vliv M2 v průběhu času, je třeba data načítat a hodnotit vliv v delším horizontu.

Graf znázorňující podíly načítaně:

Když pomineme roky 2012-13 jako nedostatečně dlouhý horizont, pak výsledek tisku M2 je vcelku zřetelný. Z každé vytištěné koruny se průměrně zhodnotí jen 60%, zbylých 40% proteče ekonomikou bez užitku. Neužitečné množství by se mělo dostat do přímého zvýšení cen, ale statistická cenová inflace je většinově 20%, až na poslední rok 2022, kdy se natištěné peníze přeměnily na inflaci z oněch 40%. V předchozích letech 20% natištěných peněz zázračně vysublimovalo, nebo někde udělali soudruzi z NDR chybu ve výpočtu inflace a nebo jsou ty peníze v „rezervě“ na vytvoření inflační bubliny někdy někde.

Co z toho vyvozují statistici a blbináři. Nic. Melou kolem dokola, že inflace je vysoká až strašná a i když náhodou klesá, stále je vysoká a strašná. Jen tak bokem se tam člověk dočte, že meziměsíční inflace neroste.

https://echo24.cz/a/HCzPc/zpravy-ekonomika-inflace-zpomalila-na-127–uvadi-csu

https://echo24.cz/a/H28NA/zpravy-svet-inflace-eu-pokles-cesko

A tak se podíváme na meziměsíční inflaci za poslední 4 roky.

Takže tady máme vzorovou inflaci v roce 2020 (načítaně 2,29% za rok), stabilně rostoucí inflaci 2021 (6,61%), 4,5% skok v lednu 2022 a následný rychlý růst celý rok až do podzimu, pak stagnace (za rok 15,76%), 6% veleskok v lednu 2023 a od té doby růst nerůst. Celkový nárůst cenové inflace za sledované období je 32,61%.

Co s tím? Skoky byly způsobené přímo cenami energetických komodit. Pak ty ceny běžely ekonomikou a vyráběly inflaci v průběhu roku, souběžně s tím odboráři požadovali vyšší inflaci… tedy zvýšit mzdy, aby byl ten sociální smír, jinak uvidíte. Taky naskakovaly valorizace ze zákona, protože socialista si představuje, že cenová inflace je něco, na co je třeba reagovat valorizací. (a tedy další inflací)… herdek, není to ta inflační spirála? No je, ale prozatím taková přiškrcená.

Letos se od ledna cenová inflace v podstatě nezvyšuje a je tedy stabilizovaná (zatím, co bude dál nikdo neví, ale fčil je trend v pořádku). Ceny energií se také stabilizovaly a klesají směrem k normálním hodnotám.

Ještě by to měl někdo říct blbinářům a panikářům. Jenže o čem by pak mluvili.

O mzdách a důchodech? Tak jo.

4 – HDP, mzdy a důchody


4 komentáře: „Inflace! Chudoba! …3 – tisk peněz a inflace

Napsat komentář