Inflace! Chudoba! …4 – HDP, mzdy a důchody

Inflace!… Chudoba!… Ze všech stran hulákají blbináři, burešovci a ekonomičtí pitomci, že je strašná inflace a lidi chudnou a chudnou až uchudnou a musí se okamžitě zachraňovat a nařizovat a zdaňovat.

Aby se zjistilo, zda je chudoba, je potřeba srovnat mzdy a důchody s výkonem ekonomiky, tedy zda mzdy a důchody zaostávají za HDP. Opět si uděláme 10 leté porovnání pomocí bezrozměrného koeficientu využití HDP na mzdy a důchody:

Z grafu je zřejmé, že koeficient průměrné mzdy se pohybuje mezi 0,6-0,7, a to v celém průběhu sledování. V minulosti bylo využití spíše nižší, nárůst byl v roce 2020, kdy HDP kleslo, ale mzdy dále rostly. Nyní se vrací využití k průměru. Medián mezd je v souběhu s průměrnou mzdou na úrovni 0,5-06.

Důchody se ve vztahu k HDP pohybují v rozmezí 0,2-03 a spíše se snižovaly do roku 2020, od kterého rostou.

Jelikož na reálnou míru mezd a důchodů má vliv inflace, sestavíme graf průměrných hodnot HDP, mezd a důchodů redukovaných o vliv inflace:

Výsledek je jasný (zde je nutno připomenout část 1 – statistika – inflace a HDP jsou statistická čísla, mzdy a důchody jsou reálné hodnoty). HDP, mzdy a důchody trvale rostou bez ohledu na jejich redukci cenovou inflací. Pokles mezd v roce 2022 je dán výrazně vyšší inflací než v předchozím období, ale ani to nesnižuje mzdy nijak výrazně.

Pokud tedy někdo mluví o chudobě, tak chudoba se nekoná. Mzdy se za 10 let „reálně“ zvedly o 45%, důchody pak o 49%.

To si nikdo neumí udělat podobné srovnání, aby bylo jasné, že chudoba není? Třeba i umí, ale pak by se mohl dozvědět, že tedy nepotřebuje přidat a to by bylo nemilé, když on sám přidat chce, že.

Takže stručný závěr:

Inflace je, ale je mnohem nižší, než by býti mohla a v podstatě jednorázový současný výkyv by měl být spíše zanedbán, jinak si můžeme vyrobit vysokou iflaci jako trvalku.

Chudoba není a ani při přbrždění růstu nebude. Není tedy třeba do systému kromě oprav vad nijak výrazně zasahovat. Jinak si zavaříme zase jen podporu vysoké inflace.


4 komentáře: „Inflace! Chudoba! …4 – HDP, mzdy a důchody

Napsat komentář