Inflace! Chudoba! …1 – statistika.

Inflace!… Chudoba!… Ze všech stran hulákají blbináři, burešovci a ekonomičtí pitomci, že je strašná inflace a lidi chudnou a chudnou až uchudnou a musí se okamžitě zachraňovat a nařizovat a zdaňovat.

A hlavně úplně někdo jiný, než ti co jsou tam teď, pač ti nerozumí vůbec ničemu. Jakoby ti, co to říkají něčemu rozuměli.

No tak se na to podíváme. Nejdřive je třeba si říct, na co se budeme dívat. Budeme se dívat na čísla, která jsou vydávaná statistickým úřadem. Bohužel žádná jiná čísla, na která by se dalo dívat nejsou. Co to jsou za čísla. Jsou to naprosto přesná hausnumera, vytvořená na základě pojachaných metodik, která se pak interpretují podle potřeby těch, kteří je vydali případně využívají. Jako třeba když SE řeklo, že plyn je u nás dražší o 231% a elektřina o 97%.

https://echo24.cz/a/HmLUh/zpravy-ekonomika-ceny-plynu-cesko-rust-domacnosti-platili-nejvice-eu

Když jiné SE se proti nesmyslnému číslu ohradilo, následovalo rojení sršňů, kteří chtěli všechny popírače upíchat k smrti. Nejlepší byl exstatistik, kteří do boje vyrazil s teorií, že statistika je zcela nezávislá a běda tomu, kdo by ji chtěl kritizovat. Neboli ty mně musíš platit a drž huboviště, ináč je to šílené narušení nezávislosti úřadu. Už někdo viděl nějaký nezávislý státní úřad? Já ne. Jo státem placené koryta, ty jsou všude, ale to není nezávislost.

https://www.mujrozhlas.cz/jak-vidi/ekonom-hindls-deficit-statniho-rozpoctu-o-problemu-vime-roky-misto-koncepce-ale-vlada

Statistika = souhrn zcela přesných čísel popisujících zcela nepřesně skutečnost. Interpretace těchto čísel je potom vždy taková, jakou si představuje ten, kdo ta čísla interpretuje. Jak údajně pravil Winston Churchill „věřím jen takové statistice, kterou jsem zfalšoval sám„.

Takže čísla máme a od teď je budeme používat, jako by byla skutečně správná a popisující skutečně správně skutečnost. Jinak by z nich nešlo nic vyvozovat.


5 komentářů: „Inflace! Chudoba! …1 – statistika.

Napsat komentář